15
Apr
10

Slussen i nytt ljus

Slussens ombyggnad  måste bli bra. All bebyggelse bör planeras med respekt för h i m m e l,  l a n d och v a t t e n. Stockholms skönhet och särart beror i hög grad på att utbyggnaden skett med naturlig kontakt med luften, marken och sjön Mälaren. En respektfull utbyggnad kräver en noggrann inläsning av befintliga kvaliteter och en bred kunskap om relevanta åtgärder.

I brådska och i vikande kommunal ekonomi riskerar planeringen att istället bli respektlös. Nya stora massiva byggnadskomplex har nu byggts nära stadshuset. När byggdammet blåst bort återstår att se om trädplanteringar och annat kan dölja skönhetsfläckarna.

Slussens ombyggnad finansieras av ett antal nya byggnader som hotar öppenhet och vattenkontakt. Bygg pelarhallar i markplanet på nya byggnader för att bevara utsikter och kontakt med vattnet. Ragnar Östbergs stadshus och Årstadals nya bostadskvarter utgör exempel på fint utformade pelarhallar från respektive tid.

Utblick från bostadsgård i Årstadal mot Årstaviken

   

Från stadshusets borggård mot Riddarfjärden

Annons

0 Svar to “Slussen i nytt ljus”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Senaste inläggen

Kontakta oss

DT-arkitektur
Sedumbacken 14
168 77 BROMMA

Tel: +46 (0)8 26 12 02
Mob: + 46 (0)70 775 66 16
bengt@dtark.se

UPPDRAG :
• Situationsplaner • Översiktsplaner inkl. fördjupningar • Programarbete • Idéskisser och förstudier • Utredningar • Support till utförare eller beställare • Workshops, brainstorming och uppstartsmöten. • Föredrag • Seminariepaket och studieresor

KUNDER :
• Byggföretag och byggmästare • Allmännyttiga bostadsföretag • Fastighetsägare, förvaltningsbolag • Kommuner; stadsbyggnads- och stadsarkitektkontor, fastighets- och planeringskontor. kommunledning, m.fl. • Konsultfirmor och arkitektkontor • Universitet, högskolor, m.fl. • Statliga myndigheter

%d bloggare gillar detta: